cENTRE DE FORMACIÓ I OCUPACIÓ (LaFact)

TERRASSA

2023

Arquitecte

Oriol Cugat Canals

Constructora
Crielec
Client
LaFACT
Fusteries
Reiter     Griesser     ROI
Il·luminació
LAMP
Enginyeria

Tigat88

Per aquesta intervenció ens emplacem al Poble Nou-Zona Esportiva, al Nord de Terrassa, una zona marcada per les seves grans mançanes i presència d’instal·lacions esportives. Delimitant aquesta zona i tocant a l’Avinguda de l’Abat Marcet, que separa el barri comentat anteriorment amb el cèntric barri de Sant Pere, es troba l’edifici objecte d’aquesta reforma, La Fact Fupar. Construït per l’arquitecte Francesc Bacardit i Segués l’any 2004 on abans hi havia terres de conreu que abastien l’emblemàtic edifici de la Llar de la mateixa mançana de l’arquitecte Josep Maria Soteres i Mauri construït l’any 1945.
Tenint en compte la sensibilitat del projecte amb les diverses realitats dels usuaris, sent gran part d’ells dependents, es fan múltiples intervencions en el marc de l’edifici FUPAR. Les més remarcables són les compreses per les zones de Centre Ocupacional i Aules Privades. En aquests espais es creen aules, despatxos, àrees de treball, zones d’esbarjo… Tot això amb materials de construcció seca i sostenible que ens garanteixen resistència, transparència, privacitat i aïllament acústic donant resposta a la necessitat de cada espai. 

Amb aquesta intervenció incrementem la capacitat d’usuaris simultanis en gairebé 300. Com a resultat tenim uns espais versàtils d’aspecte industrial però al mateix temps acollidors.
La franja que se situa a la dreta del nucli d’accessos central incorpora formes més orgàniques per unificar les comunicacions prèvies. També construïm amb materials i elements més absorbents acústicament per tal d’adaptar-se a unes preexistències més sorolloses a causa de la maquinària de l’edifici. Per una altra banda, a la franja esquerra fem una intervenció de caràcter més industrial amb instal·lacions vistes i forjat descobert, i aules més privades visualment. La configuració d’aquests dos espais generen una planta que ens brinda possibilitats d’ús per totes les necessitats.
Els espais es configuren de tal forma que es pugui garantir una correcta ventilació creuada en sentit est-oest a les zones de circulació i una il·luminació de sud a totes les aules, per on també ventilen. El projecte afegeix una pell metàl·lica a la façana sud precisament per adaptar la qualitat de l’aire interior segons les prestacions del clima.
Una de les moltes grans virtuts d’aquest edifici multifuncional és la gestió d’accessos a cada zona. Donada la quantitat de persones que transiten cada zona al llarg del dia és crucial garantir una bona circulació i accessible de persones amb accessos individualitzats gairebé per cada planta i amplades efectives pel pas tant d’usuaris com de personal.

L’arquitectura que es projecta en diàleg amb l’usuari sempre donarà lloc a una experiència més inclusiva.